Mórichidán készülnek az áradat érkezésére

Mórichidán, a Marcal hídján a körjegyző már kifüggesztette a figyelmeztetést, hogy senki ne érintkezzen közvetlenül a vízzel.

A vörösiszap-szennyezés várhatóan estére érheti el a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határánál fekvő falut. A katasztrófavédelem szakemberei rendszeresen mérik a víz pH-értékét, és már lapátolják a több tonna gipszet, amelyet majd tűzoltófecskendővel juttatnak a vízbe. Így csökkentenék majd a szennyezett víz lúgosságát a mostani, a felső szakaszon 13 körüli erősségről legalább 10-esre. (a semleges érték 7)

Papcsák: Felgyorsul a vizsgálat
Felgyorsítja a timföldgyárat is birtokló Magyar Alumínium Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálatot a katasztrófa, mondta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. Még nincs a kezében egyetlen olyan dokumentum sem, amely az alumíniumipari cégcsoportot, illetve a hozzá köthető további cégeket érinti. Egyelőre a minisztériumok tájékozódnak arról, hogy milyen szerződések születtek a cégcsoport és az állam között az elmúlt időszakban.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.