Mosonyi Szabolcs kapta a fődíjat az országos természetfilm-fesztiválon

Visszatérés Bharatpurba című alkotásáért Mosonyi Szabolcs kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját.

A harminchat perces film az indiai bharatpuri maharadzsa egykori vadászterületét mutatja be, amely száz év alatt a madarak csodálatos birodalma lett. A Fiar Sándor geográfus, természetfilmes vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat. A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak a termeszetfilm.hu csapatának a Hangyák mindent tudnak című filmjét választották, míg az amatőrök között – a kategória első helyét tavaly is megszerző – Török Béla Darázs-sirató című munkája nyert. A világ tájait bemutató alkotások közül Kotnyek István A Mester időnként átfesti tájait című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Karácsony Sándor – Ványi Róbert Biharország – madárvonulás címet viselő alkotása nyert.
Az etűdök között a legjobb professzionális filmnek Kovács Béla Csendélet (nagymama gyümölcsöstálja) című munkáját találta a zsűri, az amatőrök között pedig Markó Dániel lett az első Papó című filmjével.
A vadászkultúrát bemutató alkotások között egy összevont díjat osztott ki a zsűri, ezt Szabó Attila A szent hegy című munkájáért vehette át.


Életmód és környezetvédelem kategóriában Ketten egy fészekben című alkotásáért a profik között Pálfi Szabolcsot, az amatőrök között pedig A Kacna-barlang – a Karszt mélyén címet viselő filmjéért Ádám Bencét díjazták.
A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon – melyet 2005 óta rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren – idén ötvenöt amatőr és profi filmes kilencvenegy 2007 után készült alkotását vetítették le az Árpád-major fűszercsarnokában. Az alkotók – akik között minden eddiginél több határon túli magyar filmes volt – a legtöbb, mintegy harminc művet az etűd kategóriába nevezték.
A korábbi esztendőkhöz hasonlóan – amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról, a hódtelepítésekről vagy korábban a darvakról – idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a keresztes viperát mutatták be – mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.