Mozart zenéje miatt hatékonyabban dolgoznak a szennyvizet lebontó mikrobák

Úgy látszik Mozartnak milliárdokkal több rajongója van, mint ahogy gondoltuk – és sokkal apróbbak is.

Egyértelmű, kikről van szó: a szennyvízzel táplálkozó mikrobák az osztrák zeneszerző legnagyobb elismerői. Egy úttörő német szennyvíztisztító üzem Mozart darabjait játszotta egy drága hangrendszeren a mikroorganizmusoknak a szennyvíz lebontása közben – és kiderült, hogy ez a folyamat jelentősen megnövelte sebességüket, és hatékonyságukat, dollár ezreket megtakarítva így évente.
Igen, Mozartot hallgattatva a mikrobákkal lehet energiát megtakarítani, és drasztikusan csökkenteni a működési költségeket. Íme, ahogyan ez működik, a Der Spiegel International szerint:
Anton Stucki működési menedzser elmondása szerint Mozart darabjainak hullámai, oxigén hozzáadása mellett a mikroorganizmusokat  egy nagyobb teljesítményre késztetik különböző anyagok lebontásában. Eredményként, a szennyvíz létesítmények energiaköltségeket takaríthatnak meg, és a maradék iszap mennyiségét csökkenthetik, ami felől drága rendelkezni.

És a megtakarított energia megtakarított pénzt is jelent: ebben az esetben egy ültetvénytől havonta 1000 euró megtakarítást várnak a zene hatására. A menedzserek ez ügyben viszont nem spórolnak: a legjobb minőségű sztereó rendszereket használják, amivel a koncerttermek hangzását a lehető legpontosabban kívánják létrehozni. Talán a szennyvízzel táplálkozó mikrobák szintén zenei sznobok.
A hangrendszer működtetése 400 eurót jelent havonta – de bizonyított, hogy még így is jobban megéri, a sejtek teljesítményének növekedése miatt kétszer annyit megtakarítanak. A döntő kísérlet eredményei még folyamatban vannak, de eléggé úgy néz ki, hogy Mozart slágerré válhat a szennyvíztisztító üzemekben. Nem pontosan az a közönség, amire a zeneszerző akkoriban számíthatott.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.