Nagy-Britanniában 1986 óta nem volt olyan hideg, mint tavaly

A globális hőmérsékleti rekord ellenére Nagy-Britanniában 1986 óta a leghidegebb évet mérték tavaly.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) közlése szerint az országban a 2010-es átlaghőmérséklet 7,96 Celsius-fok volt, ami a mérések kezdete óta a tizenkettedik leghidegebb, 1986 óta pedig a leghidegebb – számol be a Daily Telegraph című brit lap online kiadása. Százéves visszatekintésben a leghidegebb évek 1919 és 1963 voltak, egyaránt 7,45 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, ezeket követte 1986, amikor 7,69 fokot mértek éves átlagban.
Barry Grommettnek, a Met Office munkatársának közlése szerint a január-februári csípős hideg, valamint a valaha mért leghidegebb december a felelős az átlagban is nagyon hűvös évért. Mint magyarázta, mindkét esetben egy, az Atlanti-óceán középső részén kialakult magasnyomású légtömeg okozta a Nyugat-Európa nagy részére kiterjedő hideget, mivel blokkolta a langyos nyugati szeleket.
Grommett ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eközben a világ más részein, így például Kanadában, Szibériában és a mediterrán térség keleti részén nagyon enyhe teleket mértek, és globális átlagban 2010 rendkívül meleg év volt.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.