Őshonos erdeinkre szükség van

A WWF Magyarország támogatja őshonos fafajaink védelmét, és az erdőklíma megtartását jobban biztosító erdőgazdálkodási módszerek elterjesztését a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az elmúlt héten több hír jelent meg a sajtóban arról, hogy egyes erdész szakemberek szerint a klímaváltozásra adott válaszként a jövőben távoli tájak fafajait célszerű ültetni a hazai őshonosak helyére. Az álláspontot képviselők szerint az őshonos erdők, elsősorban a bükkösök nem lesznek képesek ellenállni a klímaváltozás hatásainak, ezért erdészeti beavatkozásokkal szükséges a természetben várható változásoknak elébe menni.
A WWF Magyarország álláspontja szerint a klímaváltozás ugyan valós környezeti stresszt jelent erdeink számára, ám ez csak szélsőséges esetekben adhat okot arra, hogy a hazai őshonos erdőket mesterséges beavatkozásokkal átalakítsuk.

Elsősorban a korábban nem megfelelő helyekre telepített kultúrerdőket – feketefenyveseket, nemesnyárasokat, akácosokat – szükséges ellenálló, lehetőleg őshonos fafajokból álló erdőkre cserélni.
Az erdőterületünk kevesebb, mint felét kitevő őshonos fafajokból (tölgyek, hársak, kőrisek, bükk stb.) álló természetes erdőket ezzel szemben meg kell kímélni a radikális átalakításoktól. Legfőbb feladatunk, hogy a korábbi idők sematikus erdőgazdálkodásának következményeit orvosolva változatosabbá, természetesebbé, ezáltal ellenállóbbá tegyük őket. Őshonos erdeinkben kerülni kell a tarvágást, helyette az erdő belső klímáját megőrző, folyamatos erdőképet biztosító szálalást célszerű folytatni. Védett természeti területeink egy részén az erdőket minden gazdálkodástól kímélni kell, ami hatékony eszköz nem csak a biológiai sokféleség, de az erdők egészségének megőrzéséhez is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.