Napelem-kutatóbázis és oktatólabor létesült az MTA kutatóintézetében

Korszerű napelem-kutatóbázis és oktatólabor létesült a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében (MTA MFA).

Az ünnepélyes keddi átadáson Pálinkás József, az MTA elnöke hangsúlyozta: a napfényből közvetlenül kinyert elektromos energia a legtisztább elektromos energia. Mint mondta, az ehhez szükséges technológiát a világ számos országában kutatják, s Magyarország a most átadott korszerű központtal ezekhez a kutatásokhoz csatlakozhat egyenrangú félként.
Pálinkás József emlékeztetett arra, hogy a napsugarak formájában naponta érkező energia a paksi atomerőmű termelésének nagyságrendileg milliószorosa, ám ennek a roppant energiamennyiségnek jelenleg csak töredékét hasznosítjuk. Aláhúzta, hogy a következő időszak energiaellátását több forrásból kell biztosítani, s e források egyike lehet a napenergia.

Bársony István, az MTA MFA igazgatója elmondta: bár az kutatóintézet elsősorban fizikai alapkutatással foglalkozik, igyekeznek szoros kapcsolatokat kiépíteni az egyetemekkel és az ipari cégekkel is. A bázison helyet kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE) közösen működtetett oktatólabor is, mely alkalmat teremt a diákoknak a magas szintű tudományos munkára – mondta. Az erről szóló együttműködési szerződést a keddi átadáson írták alá.
Bársony István úgy vélte, hogy a korlátos finanszírozás miatt Magyarországnak a csúcstechnológiai iparágak egy-egy szegmensére érdemes koncentrálnia, ilyen lehet a napelemgyártás is. “A válság egyértelműen megmutatta, hogy a tudásalapú, nagy hozzáadott értéket előállító ágazatok kevésbé sínylették meg ezt az időszakot. Érdemes lenne tehát Magyarországnak is ezeket a területeket fejlesztenie” – vélekedett.

Az MTA MFA igazgatója azt is hangsúlyozta: rendkívül fontos a létesítmény működtetése és továbbfejlesztése, hiszen a jelenlegi alacsony bérek mellett a kutatói pálya egyetlen vonzerejét a színvonalas infrastruktúrán folytatott izgalmas kutatás jelentheti.
Cunao Morita, a Tateyama Hungary igazgatója arról beszélt, hogy 1000 fős alkalmazotti létszámával Japánban kis cégnek számító anyavállalata elsősorban a tehetséges szakemberek miatt keresi a kapcsolatot hazánkkal. A cég magyarországi leányvállalata külön irodával rendelkezik a most felújított kutatóközpontban.

Krafcsik István, az új labor létrehozásában az MTA MFA-val együttműködő BudaSolar Technologies Kft. igazgatója az átadáson kiemelte: az itt zajló kutatás az ipar számára közvetlenül hasznosítható eredményeket hozhat. A kutatás elsődleges célja a napelemek minőségének, hatásfokának javítása – magyarázta. A BudaSolar vékonyréteg-napelemek előállítására alkalmas gyártósorokat állít elő.
Az akadémia az átadás kapcsán kiadott közleményében emlékeztet arra, hogy a napelemgyártás rendkívül gyorsan fejlődő gazdasági ágazat: az elmúlt 3 évben épült ki a ma működő összes kapacitás közel fele, aminek több mint 80 százalékát Európában állították elő.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.