Napelem projektbe kezd Nottingham

A Nottingham-i EvoEnergy 8000 napelem telepítésére szóló szerződést kötött a várossal, melynek értelmében több önkormányzati épületet – köztük iskolákat és irodákat – segítenek hozzá a megújuló energiához.

A 3 millió fontos beruházás során összesen ötven önkormányzati iroda, és a városvezetés által fenntartott iskola épülete kap napelemet, írja a lakjonjol.hu. A vállalat vezetősége szerint így összesen akár 2 megawattnyi energiát is elő lehet majd állítani. A városvezetés és a cég közötti szerződés értelmében a paneleket ingyen szereli majd fel az EvoEnergy, ráadásul az önkormányzat kedvezményes árat fizet majd a napelemek által előállított energiáért. Az első rendszert már be is szerelték, és a tervezettek szerint október végére teljesen megvalósul a projekt. Alan Clark a város energia és fenntarthatósági osztályának tagja elmondta, hogy „mindez kiválóan mutatja, hogy elkötelezettek vagyunk Nottingham zöldebbé tétele mellett. A projekt csak egy része a jövőben városszerte bevezetésre kerülő megújuló energiát érintő intézkedések sorának. Ez nem csak azt jelenti, hogy zöldebb Nottingham-et kapunk, de a kedvezményesen vásárolt, napenergia által termelt elektromossággal, a növekvő energiaárak ellen is biztosítjuk magunkat.” Dr Kevin Hard, az EvoEnergy vezérigazgatója szerint „ezzel a programmal mindenki nyer. Az önkormányzat garantált energiához jut, ráadásul a piaci ár alatt, és így csökkenteni tudja a szénkibocsájtását is. Emellett a városvezetéssel együttműködve helyi munkaerőt toboroztunk a projekt megvalósításához, amivel Nottingham gazdaságának fellendüléséhez is hozzá tudunk járulni.”

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.