Napelemek termelik az áramot a nyársapáti tanyavilágban

Öt tanyát villamosítottak Nyársapát külterületén, a napelemes áramellátó rendszert pénteken adták át. A beruházás mintegy 16 millió forintba került, ennek 90 százalékát pályázaton nyerte az önkormányzat.

A napelemek mintegy 2000 kW energiát képesek leadni, alkalmasak arra, hogy hűtőgépet, mosógépet, számítógépet, televíziót, vagy akár fejőgépet is üzemeltessenek róla – mondta Lugos Attila, a rendszert kiépítő Optimum Solar Kft képviselője. Az akkumulátorok akár két hétre elegendő energiát képesek tárolni, és felhős időben is töltődnek. A kiemelkedően nagy energiaigényű munkákat azonban ajánlatos a derűs napokra időzíteni. A napelemek burkolata edzett üveg, vagyis ellenáll az időjárás viszontagságának, írja az infocegled.hu.

Nyársapátnak ez a külterülete évtizedeken keresztül a ,,senki földje” volt, ezért nem építették ki a vezetékes áramot. Most a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatának köszönhetően azonban sikerült ezt az öt tanyát villamosítani – mondta Kis Miklós, polgármester. Az önrészt, vagyis a költségek 10 százalékát Nyársapát önkormányzata állta. A polgármester az itt élőknek azt kívánta, hogy maradjanak itt sokáig, ne hagyják el a tanyát, mert itt van az igazi, nyugalmas élet.

Ezek a tanyák még mindig alkalmasak az önellátásra, sőt arra is, hogy kiváló minőségű élelmiszert termeljenek a piacra – mondta Földi László, a térség önkormányzati képviselője. A kormány számos életminőség javító programot indított, és remélhetően további pályázatokkal is támogatja majd a tanyavillamosítást, hiszen jelentkező az lenne bőven. Természetes, hogy a mai ember igénye több annál, mint hogy petróleumlámpával világítson – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Az ünnepélyes átadáson Földi László és Kis Miklós is elmondta: ők személy szerint szintén áram nélküli tanyán nőttek fel.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.