Napelemes londoni vasúti híd

A vasúti infrastruktúra reformjának és újratervezésének tekinthető, hogy a napelemeket ebben a szolgáltatásban is egyre erőteljesebben felhasználják. Példa erre London központjában a közelmúltban hivatalosan üzembe helyezett vasúti híd, amely az üzemeltető híradása szerint, egyszersmind hatalmas naperőműként is funkcionál.

Érzékletes módon megközelítve e különleges módon borított híd teljesítményét, álljon itt egy összehasonlítás a napelemek “munkájáról”, írja az alternativenergia.hu. A 4400 napelem, amely a hidat borítja  mintegy 80 ezer csésze tea megmelegítését teszi lehetővé, azaz nem csekély energiával bír. További ismérve a világváros immáron legújabb és leghosszabb átjárójának az is, miszerint  évente megközelítően 511 tonnával tudja csökkenteni a CO2 kibocsátást. A hatékony klímavédelem egyfajta szemléletes példája ez napenergia felhasználás, amely mind környezetvédelmi, mind energimegtakarítási szempontból is jelentős és példamutató.

-

Ami a vasúti hídhoz tartozó állomást, a Blackfrias Stationt illeti, ezt az épületet a déli oldalán már napelemes módon alakították ki, s most tervezik az állomás ilyetén  formájú további megújítását. A vasúttársaságok nem titkolt célja a fenntartható autómentes közlekedés népszerűsítése az ingázók és a lakosok körében. Törekvésük egyértelmű: kényelmes és hatékony alternatívát kínálni a saját fejlesztéseik következetes és hosszútávú latba vetésével.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.