Napelemes vitorlával Szicília körül

A Maribelle hat méter hosszú, 350 kg-os, félig bárka, félig gumicsónak, július 24-én indult és augusztus 27-ig járja körbe Szicíliát.

A hír nem is lenne hír, ha a hajót nem olyan motor hajtaná, amelyet egy napelemes vitorla által nyert energia működtet és így nem büszkélkedhetne azzal, hogy zéró kibocsátású, azaz egyáltalán nem szennyezi a levegőt. (Aiolus News) A Maribelle-t egy másik, szintén napelemes vitorlákkal felszerelt hajó kíséri az egész körút alatt és az állandó monitorozás lehetővé teszi fogyasztásának és teljesítményeinek összegyűjtését, valamit elemzését. A hajót Palermóban tervezte és építette az olasz Francesco Belvisi azzal a céllal, hogy bizonyítsa egy ilyen jellegű vízi járműben rejlő ígéretes lehetőségeket. A különös vitorlás megáll Szicília minden nagyobb kikötőjében, így mind a szakemberek, mind a kíváncsiak közelebbről is szemügyre vehetik.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.