Napenergia-ipar: Sajnálatos, hogy csak a dupláját keresik, mint tavaly?

A tavalyi 2,3 milliárd dolláros bruttó nyereségességi szintről 5 milliárdra nőhet az idén a napelemrendszerek globális nyeresége. Ha az USA jobban iparkodna – vélik elemzők – az eredmény még jobb lehetne.

Az amerikai IHS előrejelzése szerint a globális napelem modulokra (azaz a PV-re – Photo Voltanikus elemekre) eső bruttó nyereség 2015-ben elérheti az 5 milliárd dollárt. Vagyis több mint a kétszerese lehet annak, amire az iparág 2014-ben képes volt. Az információs szolgáltató szerint a drasztikus növekedés oka pofon egyszerű: a világ 89 országban folyamatos kereslet van a beépíthető napelemek iránt.

A prognózis azzal számol, hogy az idén 27 százalékkal nőhetnek a PV-modul szállítások, ötödével nőhet az árbevétel, 6 százalékkal a bruttó árrés, és a tavalyi 2,3 milliárdról 5 milliárd dollárra – azaz 117 százalékkal – nő a bruttó nyereség. Ash Sharma, az IHS vezető napenergia kutatója szerint a piac nem is feltétlenül tér vissza abba a 2009-2011 közötti időszakba, amikor a túltermelés és túlkínálat miatt összeomlottak az árak, mivel 2015-ben már annál sokkal egészségesebb ellátási lánc működik, miközben az iparágban az árrés is fenntartható szinten maradt.

A költségek folyamatos csökkenésére utalva Sharma úgy látja, hogy érik a kormányzati támogatások újragondolásának időszaka is. “Valójában nincs semmi új, de a növekedéshez elég az is, hogy a napenergia termelés térnyerése egy globális trenddé változott, ami nem korlátozódik néhány fejlett országra – és így a hatásuk is globális. A kutató úgy véli, egyetlen dologért kár csupán: azért, hogy az Egyesült Államok, mint – általában a világ technológiai vezető hatalma nem követi Németország és Kína példáját, és nem támogatja kiemelten az e technológiában rejlő lehetőségeket.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.