Napenergiával készülnek a raklapok

Évi 44 800 kilowatt környezetbarát áram Hajdúböszörményben. Új napelemrendszert telepített a hajdúböszörményi Láfa Plusz Kft., amellyel az exportképes raklapgyártás energiaköltségeit igyekeznek csökkenteni. A 32 millió forintos beruházás 60 százalékát az Európai Unió finanszírozta.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében 176 darab, egyenként 245 wattos polikristályos napelemrendszert telepített a hajdúböszörményi Láfa Plusz Láda és Faipari Termékgyártó Kft., amelynek segítségével évi 44 800 kilowatt villamosenergiát takaríthatnak meg. A 292 négyzetméter összterületű napelempark segítségével előállított energia a társaság éves fogyasztását 12 százalékkal mérsékli, ami évi 1,382 millió forint megtakarítást jelent a cégnek úgy, hogy közben a környezeti terhelést, és Magyarország széndioxid kibocsátását is csökkenti.

A hajdúböszörményi Láfa Plusz Kft. 1993 óta foglalkozik minőségi, exportképes rakodólapok gyártásával. A vállalkozás évi villamosenergia-fogyasztása – a technológiából adódóan – átlagosan 300 ezer kWh, ami több mint 15 millió forintot emészt fel.

A projekt célja – a 300 millió forint éves forgalmat lebonyolító társaság hatékonyabb működtetésén túl – a szűkebb környezet tudatformálása, azaz a megújuló energiaforrások használatának népszerűsítése volt.

A beruházás 32 millió forintos költségéből 60 százalékot, több mint 19 millió forintot az Európai Unió finanszírozott.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).