Naperőmű egy ruandai faluban

Ruanda elindította Kelet-Afrika első közösségi napenergia-projektjét, amelynek révén jelentősen megnő az ország teljes elektromos hálózatának kapacitása

Az amszterdami központú, ám leginkább a fejlődő világban tevékenykedő Gigawatt Global (GWG) szervezet által 23,7 millió dollár költséggel épített 8,5 gigawatt kapacitású napenergia-telep 6 százalékkal emeli meg a kelet-afrikai ország teljes villamosenergia-termelő kapacitását. Ráadásul ez az első befejezett projekt, amelyet az Africa Clean Energy Finance Initiative (Kezdeményezés az afrikai tiszta energia finanszírozásáért) program keretében adtak át.  A február 5-én tartott hivatalos avató ünnepségen jelen volt többek között Ruanda infrastruktúra-ügyi minisztere, James Musoni is.

Az új napenergia-telep nem kevesebb, mint 15 ezer ruandai otthon teljes energiaszükségletét elégíti ki, és az sem elhanyagolható szempont, hogy utat mutat az egész kontinens számára, hogy Afrika energiaigényének fedezésében a naperőműveknek döntő szerepük lehet.

Az sem véletlen, hogy az első ilyen létesítmény helyszíne nem valamely város pereme, hanem egy ruandai falu, méghozzá egy egészen különleges település.

Már a neve sem mindennapi: Agahozo-Shalom Youth Village. Az ifjúsági falu elnevezés már árulkodó: olyan fiatalok és gyermekek leltek itt otthonra, akik szüleiket az 1994-es ruandai tömegmészárlás során vesztették el, amikor egy politikai indíttatású etnikai tömeghisztériában 800 ezer tuszi és az erőszakot ellenző hutu nemzetiségű ember vesztette életét. Az eredmény társadalmi katasztrófa, hiszen gyermekek százezrei maradtak család, ellátás nélkül.

Az ő gondozásukra, felnevelésükre hozták létre nemzetközi összefogással az Agahozo-Shalom ifjúsági falut, amely e projekt révén nemcsak áramhoz, de a felnövekvő fiatalok számára munkalehetőségekhez is hozzájut.

forrás: logisztikama.hu

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).