150 millióból korszerűsítés: napkollektor és geotermikus energia az iskolában

Korszerűsítik 150 millió forintos európai uniós forrásból a Tolna megyei Tamásiban a Béri Balogh Ádám Gimnáziumot és Kollégiumot.

Porga Ferenc, a város polgármestere elmondta: a munkálatok során elsősorban energetikai jellegű felújításokat végeznek el, kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületeket, és azokon napkollektorokat helyeznek el. A beruházást a Környezet és Energia Operatív Program százszázalékos támogatásával valósítják meg.

A pályázati döntést megelőző feltételes közbeszerzési eljárás során a kivitelezést a helyi önkormányzati cég, az Építő és Városüzemeltető Kft. nyerte el, a munka az őszi tanévkezdésre fejeződik be. A város vezetőjének közlése szerint a középiskolán annak 1978-as építése óta jelentős felújítást nem végeztek, az ajtók, ablakok elhasználódtak, az épület fenntartása is drága. A korszerűsítéstől a rezsiköltségek 30-40 százalékának megtakarítását várják, a fenntartást az is gazdaságosabbá teszi, hogy az intézményt szintén ez év őszétől geotermikus energiával fűtik. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő gimnáziumban 350 diák tanul, az iskola nyolcosztályos tagozatán a korábban jellemző egy osztály helyett a 2015/16-os tanévben két tanulócsoport indul – mondta a polgármester.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).