Napkollektorok biztosítják a meleg vizet a börtönben

Napenergia-hasznosító rendszer biztosítja a melegvízigény részleges kielégítését a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a 150 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházást pénteken adták át az intézményben.

Tóth László, a Belügyminisztérium (BM) gazdasági és informatikai helyettes államtitkára elmondta: a fejlesztés egyik fontos célja az volt, hogy a hagyományos energiahordozókat megújuló energiaforrásokra cseréljék. Szintén kiemelt célnak nevezte a fogvatartottak foglalkoztatását, ami megvalósulhatott a rendszer telepítésekor. Úgy fogalmazott, hogy a börtönbüntetésüket töltők megismerhettek egy új technológiát, amely segítheti őket a visszailleszkedésben és segíthet nekik visszatalálni a munka világába. Hozzátette: a fogvatartottak egyre növekvő mértékű munkavégzésükkel nemcsak a börtönök működtetési költségeinek a lefaragásához, hanem a büntetés-végrehajtás jobb megítéléséhez is hozzájárulnak. Balázs Péter ezredes, a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka közölte, hogy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyertek el 150 millió forint, vissza nem térítendő támogatást a meleg víz előállítását segítő napkollektorrendszer kiépítésére. A beruházás révén az intézet mélykúti, bernátkúti, sándorházi objektumaiban tíz épületre került összesen 650 négyzetméter felületű napkollektor. A jelenleg elérhető legmodernebb napkollektorok mellett tizennyolc új melegvíztárolót telepítettek, összesen mintegy 16 ezer liter kapacitással. Az intézmény melegvíztermelésre fordított költségének felét az új napkollektoros rendszer fedezi, ez éves szinten nyolcmillió forint megtakarítást jelent.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.