Megvolt az első komolyabb hóesés

A Bakonyban és a Mátrában is havazott, a Kékestetőn hétfőre 12 centiméteres hóréteg alakult ki. Veszprém és Baranya megye több térségében riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt.

A 300 méternél magasabban fekvő települések közül a Veszprém megyei Zircen 10, Bakonybél-Somhegypusztán, Tésen és Bánkúton 7-7, míg a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kab-hegyen 9 centiméternyi havat mértek hétfőn – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Az ennél alacsonyabban fekvő települések közül a legtöbb havat, 8 centiméternyit a Pest megyei Kemencén mérték, míg a Fejér megyei Balinka-Mecsérpusztán, a Somogy megyei Bálványoson és a Tolna megyei Hőgyészen 6-6 centiméternyi hó hullott. Hétfőn az országban többfelé viharos erősségűre fokozódott a szél. Veszprém és Baranya megye több térségében jelenleg is riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt. Azt írták, 300-400 méteres magasság felett a Dunántúli-középhegységben (kiemelten a Bakonyban) és a Mecsekben egész nap számítani lehet hófúvásra. Az előrejelzés szerint a következő órákban a Tiszántúlon is egyre nagyobb területen havazás váltja fel az esőt, havas esőt. Estig a Dunától keletre még további alkalmankénti havazásra van kilátás, de a hó síkvidéken az egyre inkább 0 fok feletti hőmérsékletek miatt már sehol nem marad meg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint kedden a többfelé erős, néhol viharos északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, ellenben a délire, délnyugatira forduló szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -7 fok között alakul, napközben pedig legfeljebb 0, +7 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Kedden eleinte inkább csak északon, északkeleten valószínű havazás, másutt eső, havas eső várható, majd késő délutántól, estétől délnyugaton, délen is egyre inkább a hó lesz a jellemző. Kedd éjfélig a 200-250 méternél alacsonyabban fekvő településeken maximum 5 centiméternyi, az annál magasabban lévő helyeken ennél több friss hó is hullhat, ez viszont vélhetően el fog olvadni, mert a hőmérséklet jellemzően fagypont felett alakul majd.

Közúti balesetek
Az időjárási viszonyok miatt a hétfő délelőtti órákban számos közúti baleset történt Fejér megyében. Polgárdi és Füle között egy utasok nélküli autóbusz hátulja csúszott árokba, a sofőr nem sérült meg. Söréd és Csákberény között szintén egy utasok nélküli autóbusz, illetve egy hókotró, egy mikrobusz és két autó akadt el. A járműveket azóta kimentették. Hétfő reggel óta a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit több elakadt járműhöz riasztották. A 7-es főúton Polgárdi-Ipartelepnél egy kocsi az út menti villanyoszlopnak ütközött, amit kidöntött. A 7-es főút Lepsény és Polgárdi közötti szakaszán kisteherautó hajtott árokba. Mánynál két kocsi sodródott az árokba, egy mikrobusz az oldalára borult. A 81-es főút 22-es kilométerénél egy terepjáró borult fejtetőre. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt. Hóátfúvások nehezítik a közlekedést a 710-es számú főúton is. A Balaton keleti és északi partján végighaladó 71-es utat tehermentesítő főúton a 4-es és 5-ös, illetve a 7-es kilométerszelvénynél több száz méter hosszan kell hóátfúvásra számítani, ezért a rendőrség az erre haladók fokozott figyelmét kéri. Veszprém megyében minden vasúti átjárónál és a hidakon fagyásveszély van.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.