Nem akarnak egy második Panama-csatornát

Heves összetűzésekbe torkolltak a hatóságok és a tüntetők között a Panama-csatorna riválisának szánt nicaraguai csatorna építése miatti demonstrációk, hírügynökségi jelentések szerint sok embert őrizetbe vettek, legalább 21-en megsérültek, köztük a biztonsági erők 15 tagja.

A hatóságok ugyanakkor határozottan cáfolták aktivisták arról szóló beszámolóit, hogy a négy ember meghalt. “Senki sem vesztette életét” – szögezte le a közép-amerikai ország Río San Juan nevű tartományának rendőrfőnöke. A tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt és lőfegyverekkel, valamint bozótvágó késekkel támadtak a biztonsági erőkre, amelyek könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak. Harminchárom aktivistát őrizetbe vettek.

A csatorna megépítése elleni tiltakozásul mintegy 300 demonstráló szerdán lezárt egy országutat El Tule település közelében és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújt egy olajszállító kamiont. Leopoldo José Brenes nicaraguai bíboros a tüntetőket és a hatóságokat is arra szólította fel, hogy tanúsítsanak önmérsékletet. “Az erőszak csak még több erőszakot szül” – mondta karácsonyi szentbeszédében a La Prensa című újság jelentése szerint. Managua bíborosa, Silvio José Báez ezzel szemben a pártokat tette felelőssé. “Elég a földművesek elnyomásából, szabadságot az őrizetbe vetteknek” – írta a Twitter közösségi portálon.

A Csendes-óceánt a Karib-tengerrel összekötő csatorna építése hétfőn kezdődött meg. A tervek szerint előreláthatólag 50 milliárd dollárból 2020-ra elkészülő csatorna Brito és Punta Gorda között 278 kilométer lesz, több mint háromszor olyan hosszú, mint a panamai. Az építkezés 50 ezer embernek ad majd munkát a következő öt évben. Nicaragua a csatorna megépítésétől azt várja, hogy Közép-Amerika leggazdagabb országává válik. A projekt műszaki, pénzügyi és környezeti megvalósíthatósági tanulmányai nem nyilvánosak. Az építkezés ellen több ezer, a csatorna végleges nyomvonalán élő farmer és őslakos tüntetett már az utóbbi hónapokban.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.