Nem állt le a várdai biogáz- üzem építése

A szóbeszéd ellenére nem állt le a várdai biogáz-üzem építése, csak a téli hónapokban szünetelt a munka – írta pénteki számában a Somogyi Hírlap a várdai polgármester tájékoztatása nyomán.

Varga András a megyei napilappal közölte: dolgoznak a toronydaruk, rakják a csarnok elemeit, jövő héttől már a szennyvíztározó falát betonozzák. A polgármester ezzel cáfolta a sávolyi motoros versenypálya meghiúsulása után elterjedt szóbeszédet, miszerint a másik nagy somogyi beruházás, a várdai biogáz-üzem építése is leállhat.
Mivel a két és fél milliárd forintos beruházás teljes mértékben önerőből valósul meg, korábban a válság miatt is sokan aggódtak érte. A tervek szerint azonban az év második felétől elindulhat a próbaüzem.
Joop Kurstjens, a BIO-E Kft. holland ügyvezetője is biztosította a várdaiakat: a gazdasági válság nem befolyásolja az üzem megépülését, amely közel 60 munkahelyet teremt a környékbelieknek.

A beruházó, a több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező holland cég a Benelux államokban már több hasonló üzemet működtet, ám Magyarországon Várdán építi az elsőt.
A falu külterületén, másfél kilométerre a településtől megvalósuló üzemben újrahasznosítható hulladékból, biomasszából – egy kaposfüredi feltaláló szerkezetének köszönhetően a parlagfüvet is fel tudják dolgozni – állítanak elő villamos energiát, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél használják fel, a felesleget az E.ON hasznosíthatja.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.