Az IPCC magyar bizottsága szerint nem kérdőjelezhető meg az éghajlatváltozás

Nem kérdőjelezhető meg az éghajlatváltozás és az azt előidéző emberi tevékenység az IPCC nemzeti bizottsága szerint – derült ki abból az állásfoglalásból, amelynek összegzését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) nemzeti bizottsága a héten elfogadott állásfoglalásában ismét megerősítette, hogy nem kérdőjelezhető meg az éghajlatváltozás, illetve várható súlyos hatásainak erősödő veszélye, valamint az, hogy a mostani éghajlatváltozási folyamat elsődleges okozója az emberi tevékenység.
Mindezidáig nem merült fel olyan tudományosan alátámasztott eredmény, amely cáfolná a testület által közreadott leglényegesebb megállapításokat – világítottak rá a magyar szakemberek.

Az elmúlt két évtizedben az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek sokat gyarapodtak, ezek alapján még határozottabb lépésekre van szükség mind a kibocsátáscsökkentés, mind a változásokra való felkészülés tekintetében. A nemzetközi klímapolitikai együttműködés célja a korábbiaknál sokkal ambiciózusabb közös célok és kötelezettségek meghatározása, valamint az, hogy ezek elérése érdekében minden fél vállaljon arányos felelősségét és teljesítse feladatait – hangsúlyozta a bizottság.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.