Nem csak Paks vár pótlásra

Az évtized végéig legalább 1500 megawattnyi erőművi kapacitást kellene üzembe helyezni Magyarországon a várható leállások és az áramimport növekedési üteme alapján, mutatott rá legfrissebb tanulmányában Stróbl Alajos energetikai szakértő. Szerinte az erőművi beruházásokban az államnak az eddiginél nagyobb szerepet kellene vállalnia.

Tíz pontban foglalta össze azokat a teendőket Stróbl Alajos energetikai szakértő, amelyekkel az élesedni látszó magyarországi erőművi kapacitáshelyzeten javítani lehetne. Áramtermelésünk állapota ugyanis az év első negyedében tovább romlott: a kapacitások alig nőttek, szemben az állandó hiánnyal, ami azt jelenti, hogy egyes erőművek állnak ahelyett, hogy termelnének. Állandó hiányban van például a Tisza II. Erőmű mind a négy egysége, a Dunamenti F blokkja, a Tiszapalkonyai, a Borsodi és a Debreceni DKCE Erőmű, együtt 1547 megawatt kapacitással. Ezeket a tulajdonosaik be is zárhatják, vagy el is adhatják. Ráadásul a beépített kapacitásoknak alig a kétharmadát lehetett üzembiztosan igénybe venni.

A stabil ellátást az importhányad bővülésének köszönhetjük. Az árambehozatal ésszerű lépés annak fényében, hogy az importáram olcsóbb a hazainál, de a néhány éve indult, tavaly felerősödött, és az idén is fennmaradt tendenciák folytatódása már káros lehet. 2013-ban a hazai áramtermelés közel 12 százalékkal esett, bár kicsit az igények is zsugorodtak. A kereslet 36,4 százalékát elégítette ki a Paksi Atomerőmű, 14,5 százalékát a Mátrai Erőmű, 10,2 százalékát a többi nagy-, és 10,6 százalékát a többi kiserőmű a MAVIR ZRt. adatai szerint.

A maradék 28,2 százalék volt az import, amelynek 2012-ben mintegy 18, 2010-ben pedig csak 12 százalékos volt. (Igaz, 1990-ben nagyjából a mostani szinten állt.) A behozatal 2010-ben lódult meg, az áramtermelés szűkülésével egyidejűleg.

A szakember egy 2020-ig szóló rövid-, középtávú, illetve egy távolabbi kitekintésű időszakra bontja a felmerült problémák kezelését. Eszerint az előttünk álló hat évben legalább 1500 megawattnyi erőművi kapacitást kellene üzembe helyezni a kereslet feltételezhető növekedése és a várható erőműleállások miatt. Igaz, ennek Stróbl Alajos nemigen látja az esélyét.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).