Nem épül fel a hulladékégető

Az osztrák közigazgatási bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégető korábban kiadott építési engedélyét és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte a beruházót – közölte az MTI érdeklődésére szerdán Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő civil szervezet elnöke.

Elmondta: osztrák környezetvédő kollégáik, a BIGAS civil egyesület aktivistái telefonon értesítették magyar társszervezetüket a számukra kedvező bírósági döntésről, amelynek eredményeként biztosra veszik, hogy a jövőben már nem épül meg a Szentgotthárdtól csupán néhány száz méterre a határ osztrák oldalán tervezett és az osztrák és magyar környezetvédők által erősen kifogásolt hulladékégető. Soós Zoltán felidézte: még 2006-ban jelentette be a BEGAS osztrák cég, egy évi 325 ezer tonna kapacitású szemétégetőt kíván felépíteni közvetlenül a magyar határ mellett. A bejelentés határozott civil ellenállást váltott ki mind Magyarországon, mind Ausztriában. Számos civil szervezet és magánszemély küzdött a hulladékégető ellen, ám előbb tartományi szinten a Burgenlandi Tartományi Hivatal, majd országos szinten a bécsi Környezetvédelmi Szenátus (Umweltsenat) is megadta az engedélyt az építésre. Ezt támadták meg a szemétégető ellenzői az osztrák közigazgatási bíróságon, amelyen végül döntés született – emlékeztetett.

A döntés azt jelenti, hogy a cég elvileg újra kezdhetné az egész engedélyezési eljárást, ám mindez a BEGAS-nak hat évébe és nagyon sok millió eurójába került és időközben a gazdasági környezet is jelentősen megváltozott, tehát Soós Zoltán véleménye szerint nyugodtan kimondható, hogy a hulladékégető már nem fog Szentgotthárd térségében felépülni. A gazdasági válság miatt a térségben kevesebb hulladék keletkezik, egyértelművé vált, hogy a szemetet az eredeti elképzeléssel szemben nem vasúton, hanem közúton kellene szállítani, ez pedig nagyon megterhelné a környező osztrák falvakat és kisvárosokat – magyarázta. Soós Zoltán elmondta azt is: az elmúlt másfél évben a beruházó folyamatosan “ködösített” nem volt hajlandó beszélni a szemétégető ügyéről, nem fogott bele az építkezésbe, noha jogerős építési engedéllyel rendelkezett.

A PRONAS elnöke egyértelműen a magyar és az osztrák környezetvédők sikerének nevezte a történteket és reményét fejezte ki, hogy a beruházó feladja eredeti szándékát és eláll az építéstől. Soós Zoltán bejelentette: a magyar és osztrák környezetvédő civilek napokon belül közös sajtótájékoztatót tartanak Ausztriában és várják, hogy a beruházó cég is ismertesse álláspontját.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.