Nem jelent veszélyt a Föld-súroló kisbolygó

Nem jelent veszélyt a 2012 DA14 katalógusjelű Föld-súroló kisbolygó – jelentette be a NASA.

A 45 méter átmérőjű aszteroida “kényelmetlen” közelségbe kerül 2013. február 13-án, amikor kisebb távolságra suhan el a Földtől, mint a geosztacionáris pályán keringő műholdak – olvasható a SPACE.com űrkutatási hírportálon. A NASA tudósai szerint a közelség ellenére nem kell tartani a 2012 DA14 katalógusjelű aszteroida becsapódástól. “Nap körüli pályáján haladva jövő év február 15-én nem kerülhet közelebb bolygónkhoz, mint a Föld rádiuszának 3,2-szerese” – emelik ki közleményükben a NASA bolygókutató részlegéhez, a Jet Propulsion Laboratoryhoz tartozó aszteroidafigyelő szolgálat kutatói. A Föld rádiusza 6378 kilométer az Egyenlítőnél, ebből kiindulva a 2012 DA14 katalógusjelű aszteroida 20406 kilométerre közelítheti meg bolygónkat. A geosztacionárius pályán lévő műholdak 35800 kilométeres magasságban keringenek. Más szatellitek esetében kisebb a magasság, míg a nemzetközi űrállomás 386 kilométerre van a Földtől.

A 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygót februárban fedezték fel a spanyolországi La Sagra obszervatórium csillagászai. Mivel a Nap körül a Földhöz hasonló “útvonalon” halad, minden egyes pálya során kétszer kerül bolygónk közelébe. Ez év február 16-án 2,5 millió kilométerre közelítette meg bolygónkat, ami a Föld és a Hold közötti távolság hatszorosa, jövő februárban viszont sokkal közelebb “merészkedik”. Ugyan a 2012 DA14 katalógusjelű aszteroida jövő év februárban nem csapódik a Földbe, az emberiségnek nem szabad megfeledkeznie a kisbolygók jelentette veszélyről. A Földbe történelme során többször is becsapódtak aszteroidák, a feltételezések szerint egy ilyen hívatlan égitest végezhetett a dinoszauruszokkal 65 millió évvel ezelőtt.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!