Nem rejthetjük el ezentúl gondolataink

Eddig csak filmekben találkozhattunk hasonlóval, de a Maryland-i egyetem tudósai számára nincs lehetetlen.

José „Pepe” L. Contreras-Vidal, a kineziológia egyik professzora tervezte a szenzorokkal ellátott sapkát, ami képes lesz az agyhullámok segítségével irányítani számítógépeket, művégtagokat, és motorizált kerekesszékeket. Jelenleg a tervező csapat arra fókuszál, hogy a sapka nagyobb mozgásteret biztosítson a hátrányos helyzetű embereknek. „ Olyat alkotunk, amiről eddig nagyon kevesen gondolták, hogy lehetséges” – mondta Contreras-Vidal.

 
Mozgás művégtaggal
Az „agysapka” stabilan helyezkedik el az ember fején, és képes olvasni az agyhullámokat. Ezután analizálják a sapka által érzékelt agyhullámokat. Arra kíváncsiak, hogy az agy hogyan reagál különböző mozgásokra. Az elmúlt 18 hónapban Contreras-Vidal publikált három cikket, egyet a Journal of Neurophysiology-ban, amiben bizonyítja, hogy a sapka képes teljes mozdulatsorokat rekonstruálni. Ellentétben a többi hasonló technológiával, az „agysapka” miatt nem kell elektródákat ültetni az agyba, csak egy kis tréninget igényel a használata. 1.2 millió dollárt kapott a kutatás az Országos Tudomány Alapítványtól, valamint engedélyt, hogy dolgozhatnak más tudósokkal a Rice Egyetemről, a Michigan-i Egyetemről, és a Drexel Egyetemről  a gondolat által írányított művégtagok  kifejlesztésében.
Rehabilitáció a stroke után. Ez a kutatás segíthet a stroke áldozatainak újratanulni, hogy hogyan  működik a testük. „ Megtaníthatnánk, hogy hogyan gondolkodjanak  bizonyos helyzetekben” – mondta Contreras-Vidal.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.