Nem tervezik a természetvédelmi őrszolgálat megszüntetését

Nem tervezik a természetvédelmi őrszolgálat megszüntetését – mondta az MTI megkeresésére Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, miután zöld szervezetek nyílt levélben fordultak az őrszolgálat ügyében a vidékfejlesztési miniszterhez.

Rácz András aláhúzta: a természetvédelmi őrszolgálat ügyében kormányszinten születik majd döntés várhatóan. A természetvédelmi őrszolgálati tevékenységgel kapcsolatban egy felülvizsgálatot kíván végrehajtani a kormány. Ennek nyomán tervezik bizonyos hatósági jogköröket át szeretnének csoportosítani más hatóságokhoz.
A helyettes államtitkár megismételte: nem a természetvédelmi őrszolgálat megszüntetéséről van szó, hanem bizonyos jogkörök átcsoportosításáról. Van ugyanis egy olyan általános kormányzati törekvés, miszerint egyszerűsíteni kell a hatósági eljárásokat, és ennek kapcsán össze kívánnak vonni hatósági jogköröket annak érdekében, hogy azokat ne elaprózva gyakorolják. A hatósági jogköröket megyei és regionális szinten kívánják központosítani. Ennek része a természetvédelmi őrszolgálat jogköreinek felülvizsgálata is. Ezért a természetvédelmi őrszolgálat továbbra is megmarad, mivel szerepet szán neki a kormányzat – közölte a helyettes államtitkár.

A Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország nyílt levelükben hangsúlyozzák: az Európai Unió 2010-re kitűzött célja – a biodiverzitás csökkenésének megállítása – távol van a megvalósulástól, a fajok kipusztulásának üteme ma a természetesnek az ezerszerese. Hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez alapvetően szükséges a mainál is erősebb természetvédelmi intézményrendszer kialakítása, fenntartása – mutatnak rá.
Szerintük ezzel ellentétesek a sajtóban megjelent elképzelések a természetvédelmi őrszolgálat átalakítására. Ezért kérik, hogy a miniszter a teljes intézményrendszer és az általa ellátandó feladatok alapos áttekintése nélkül ne hozzon egyedi döntést ebben a kérdésben sem.

Az LMP választmányi szóvivője, Csiba Katalin szerdán sajtótájékoztatón kijelentette: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megszüntetése mellett egyéb olyan tendenciákat is felfedeztek, amelyek aggodalomra adnak okot. Példaként említette, hogy a hírek szerint a kormányzat megszüntetné vagy legalábbis gyengítené a Természetvédelmi Őrszolgálatot. Hozzátette, hogy a szolgálat ellen folyamatos “lejárató kommunikáció” zajlik.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.