Németország nem akar büntetővámot a kínai napelemekre

A német kormány ellenzi, hogy az Európai Bizottság büntetővámokat vessen ki a Kínából származó napelemekre. Német kormánykörökből származó értesülések szerint Berlin erről már hivatalosan is tájékoztatta a bizottságot.

Előzőleg egy berlini CDU-elnökségi ülés előtt Günther Oettinger energiaügyi biztos is arról tájékoztatott, hogy a kérdésben még semmi nem dőlt el, de tart a vizsgálat dömpingügyben.

Az Európai Bizottság 37-től 68 százalékig terjedő vámmal sújtaná a kínai napelemek importját, mert a dömpingáron érkező kínai termékek lehetetlen helyzetbe hozták az európai gyártókat. Az intézkedésről május 15-én egyeztettek legutóbb a tagállamok kereskedelmi szakértőivel Brüsszelben, végső döntés június elején várható.

A téma napirendre került Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vasárnapi megbeszélésein is: mindketten tárgyalásos rendezést szorgalmaztak a Peking és Brüsszel között fenyegető kereskedelmi vita elsimítása érdekében, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.