Nemzetközi összefogás a kávétermelők segítésére

Az élelmiszerárak kétségtelenül a világ minden pontján az egekbe szökelltek. Az áremelkedést a fair trade termékek is megsínylik, ilyen például a kávé árának hirtelen robbanása. Hogyan reagál erre a méltányos kereskedelmi alapelveket tömörítő Fairtrade International?

A Fairtrade Labelling Organisation International (FLO) alátámasztotta a tényt, hogy a fair trade kávék ára 1977 óta nem volt ilyen magas, így növeli a termékek árrését, ezzel segítve a bajba jutott gazdáknak. A FLO úgy döntött, azzal teszi jobbá a kávé terjesztésének minőségét, hogy stabilizálja a piac árait, nagyobb méltányosságot biztosítva, és kiegyenlíti a gazdák bevételét, ha az árak csökkenni kezdenek. A kávé előállításának költségei emelkedtek mind a kevés termés, mind az attól való félelem miatt, hiszen a mennyiség csökkenése mindig áremelkedést okoz a piacon. Az irányár növelése, és a piac biztosítása döntő ok lehet a fair trade kereskedelemhez való csatlakozásra olyan gazdáknak, akik ezt még nem tették meg.  A 2004 óta fennálló FLO-nak eddig 24 tagja van a világ minden tájáról, Magyarország még nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.