Nemzetközi összefogás kell az online-adat védelemhez

A magyar piacon is tevékenykedő Business Software Alliance (BSA) kutatása szerint az európai polgárok többsége nincs tisztában azzal, hol tárolják online adatait és kinek a felelőssége védelmezni azokat, a válaszadók szerint ugyanakkor az internetes biztonság fenntartása nemzetközi együttműködést igényel.

A BSA kutatása szerint az európai polgárok ötödének fogalma sincs arról, vajon adatai fellelhetőek-e a “virtuális térben”, az úgynevezett számítási felhőben (cloud computing), sőt 60 százalékuk még a számítási felhő fogalmáról sem hallott. A felhasználók nem tudták megmondani azt sem, kinek a feladata lenne a személyes, online adatok védelme, bár megfogalmazták azt, hogy szükség volna a kormányzat, a vállalatok és a felhasználók közötti kapcsolat javítására, illetve az internethasználat kockázatainak ismertetésére és a legjobb gyakorlatok bemutatására.

A BSA felmérése emlékeztet: egyre több vállalkozás, szervezet, egyén és kormányzat dönt úgy, hogy a számítási felhő keretei között, online módon tárolja adatait. Ezzel együtt azonban nő az ezzel kapcsolatos internetes bűnözés veszélye is. Az Európai Unió úgy becsüli, hogy az internetes bűnözők akár 6 millió számítógépet is használnak a személyes adatok meghamisítására és spamek (levélszemét) terjesztésére.

Az 5 európai országban, Franciaországban, Lengyelországban, Nagy Britanniában, Németországban és Spanyolországban megkérdezett válaszadók többsége úgy vélte, hogy nemzetközi szinten hatékonyabban lehet az internetes biztonságot védeni, mint nemzeti szinten. A nemzetközi összefogást, 77, illetve 74 százalékos arányban főleg a spanyolok és a lengyelek támogatták, míg 46 százalékos aránnyal legszkeptikusabbnak az angolok bizonyultak.

A szigetországiak elzárkózása annak ellenére is fennmaradt, hogy a brit képviselőház nemrég az EU nagyobb szerepvállalását és a NATO-val történő fokozott együttműködést szorgalmazta az internetes biztonság terén.
A BSA részére a YouGov készítette a kutatást. Az online megkérdezést az egyes résztvevő országok nemzeti felnőtt lakosságot reprezentáló mintáin végezték, összesen több mint 4.200 személy megkérdezésével.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.