Népszerű a napenergia hasznosítása a főváros XVIII. kerületében

Hivatalosan is átadták a harmadik napkollektorral felszerelt társasházat a XVIII. kerületben, az Alacska úti lakótelepen.

A lakóközösség az önkormányzat pályázatán 17 millió forint támogatást nyert az önálló fűtésrendszer és napkollektoros rendszer kiépítésére.
A 17 millió forintos beruházás eredményeként üzembe helyezett napkollektor-rendszer az ötvenlakásos társasház melegvízellátását biztosítja. Az Alacska úti lakótelepen ez a harmadik társasház, ahol kazánfelújítás helyett új rendszert építenek. A negyedik pályázat elbírálás alatt van.

Vágó Istvánné, az Alacska 1010 Társasház közös képviselője elmondta, hogy az ötvenlakásos társasház építésekor közös fűtési rendszeren volt másik két társasházzal. A lakóközösség az önkormányzat pályázatán 17 millió forint támogatást nyert az önálló fűtésrendszer, illetve napkollektor rendszer kiépítésére. A lakók ugyancsak 17 millió forinttal járultak hozzá a beruházás összegéhez, így valósult meg a felújítás.

A lakók azonban úgy gondolták, hogy fűtési rendszerük akkor lesz igazán takarékos, ha az épület külső szigetelését is elvégeztetik. Ezért ismét pályáztak, aminek révén a panelpályázat keretében nyertek el újabb 16 millió forint támogatást az épület homlokzatának utólagos hőszigetelésére.

Ajánlott tartalom

Eljött az 5 év alatt megtérülő napelemes rendszerek ideje?

Az elérhető támogatásoknak köszönhetően valamint a magas rezsiáraknak, a napelemes rendszerek megtérülési ideje 5-6 évre csökkent.