30 százalékkal csökken az energia felhasználás

Az energiatakarékosság jegyében a piac egyre vastagabb szigetelőanyagokat igényel, ám mint azt a Construma Építőipari Szakkiállításon bemutatott új expandált polisztirolhab is bizonyítja, nem mindig a vastagság dönti el, hogy egy szigetelőanyag mennyire hatásos.

Mint az Kruchina Sándor, szigetelési szakértő bejelentette, az Austrotherm által kifejlesztett új termék jellegzetes szürke színét és kivételes hőszigetelő képességét az ultra finom szemcséjű grafit adalékozásnak köszönheti. A megszokott fehér színű szigetelőanyagokhoz képest akár 30 százalékkal jobb hővezetési tényező azonos vastagság mellett hasonló mértékű többlet energia megtakarítást jelent. Az új termék különösen előnyös alacsony energiájú házak és passzívházak építésénél, illetve felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket szeretnénk elérni. További megtakarítást jelent, hogy a vékonyabb hőszigetelés járulékos költségei kedvezőbbek, így hamarabb térül meg a beruházás.

A Grafit Reflex egyedi megjelenésű termék, melynek egyik oldala világos színűre van festve. A lapokat a festetlen felületükkel kell a homlokzatra ragasztani. A festés révén az új hőszigetelő lemez nem tud káros mértékben felmelegedni, a fényvisszaverő felület így  biztonságosabbá teszi a kivitelezést. Az ilyen termék világviszonylatban is újdonságnak számít, a hazai piacon pedig egyedülálló újdonság – mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szekértője.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.