Nincsenek szennyezett vetőmagok Hevesben

Fokozott ellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter a genetikailag módosított szervezetű vetőmagok kiszűrésére.

A forgalmazóknak súlyos büntetést, a gazdáknak kártérítést ígérnek. Nemzetstratégiai érdek a génmanipulált növények kizárása a termelésből a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint. Moratórium tiltja az ilyen jellegű növények termesztését. Ám előfordulhat, hogy szennyezett vetőmag jut Magyarországra, hiszen olyan ország gyártóitól is érkezik vetőmag, ahol engedélyezett a géntechnológia. A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkársága lapzártánkig nem reagált a megyénket érintő szabályszegéseket illetően, azonban lapinformációk szerint nincs megyei érintettje a vetőmagbotránynak. Az illetékes tárca egyébként súlyos büntetéseket helyezett kilátásba a szennyezett vetőmagokat forgalmazókkal szemben. Ötvenezertől akár kétmilliárd forintig terjedő büntetést is kaphatnak a szabálysértők. A kártalanítási kérelmet szeptember 30-ig lehet benyújtani, ami várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.