NKH: a rendszámra ragasztott plakett megszűnése nem jelenti, hogy ne sorolnák környezetvédelmi osztályba a járműveket

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) arra hívja fel a figyelmet, hogy a forgalmi rendszámra ragasztott, a környezetvédelmi megfelelőséget jelölő plakett megszűnése nem jelenti azt, hogy a jövőben ne sorolnák környezetvédelmi osztályba a járműveket; a besorolás továbbra is szerepel a forgalmi engedélyben.

A szervezetnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztettek, hogy január 1-je óta a bürokráciacsökkentés miatt nem tesznek a rendszámokra a környezetvédelmi megfelelőséget jelölő plakettet, és az új műszaki vizsga érvényességét tanúsító körcímke is megszűnt. Megjegyezték: a műszaki vizsgadíjak nem változtak.

A plakettet és a címkét a vizsgabiztos távolítja el a következő műszaki vizsgálat alkalmával, az üzembentartóknak semmi teendőjük nincsen – hangsúlyozták.

A másik változás az, hogy a közúti közlekedési szolgáltatást nem végző személygépkocsik, a különleges felépítménnyel nem rendelkező kistehergépkocsik, valamint egyes pótkocsik időszakos műszaki vizsgálata ezentúl csak külső, nem hatósági állomáson végezhető el. Azt írták: “a hatósággal szerződésben álló, körülbelül 1300 vizsgálóállomás kapacitása bőven lehetővé teszi a megnövekedett igények kielégítését.”

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.