Növeli az ózon a növények allegiakeltő hatását

Nemcsak a légutakat terheli meg a nyár során a levegő magas ózontartalma: a megnövekedett értékek hatására a növények allergiakeltő hatása is fokozódik.

A bécsi kutatók által a Journal of Allergy Clinical Immunology című szaklapban megjelentetett tanulmány szerint az ózonnal súlyosan terhelt levegő hatására megnövekszik a növények allergéntartalma is.
“A vizsgálat eredményei alapján párhuzam vonható a környezetszennyezés és az allergia elterjedése között” – fejtette ki Rudolf Valenta, a projekt vezető immunológusa hétfőn Bécsben.
A kutatás során a tudósok két rozsfajt termesztettek ózonnal olyan erősen terhelt levegőben, amilyen a legforróbb bécsi nap csúcsértékének felel meg. Ez 79 részecske per milliárd (ppb) volt – azaz egymilliárd levegőrészecskében 79 ózonrészecske található. Az összehasonlítás érdekében normál mértékű ózonkoncentráció mellett is növesztettek rozst a tudósok.
Az eredményekből kiderült: mindkét rozsfaj esetében megnövekedett a magas ózonterhelésű növény fehérje- és allergéntartalma. Ezután a kutatók a rozs proteinkivonatát reagáltatták allergiás betegektől származó, az emberi immunrendszer által termelt antitestekkel.
“Kiderült, hogy az ózonnal súlyosan terhelt növények proteinkivonata erőteljesebb reakcióba lép az allergia kialakulásában fontos szerepet játszó Immunglobulin-E antitestekkel, mint a kontrollnövényeké” – fogalmazták meg a vizsgálat eredményét a kutatók.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.