Növényevő óriáshüllők éltek Antarktiszon

Első ízben sikerült ausztrál paleontológusoknak bebizonyítani, hogy a hatalmas testű növényevők, a titanoszauruszok a hatodik kontinenst is benépesítették.

A szauropodák a második legváltozatosabb dinoszaurusz-csoport, amelybe a jelenlegi ismeretek szerint 150 faj tartozott. Fosszíliáikat felfedezték már Észak- és Dél-Amerikában, maradványaik előkerültek Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában és Európában. A déli sarkvidéken korábban is feltártak már dinoszauruszmaradványokat, például a páncélos növényevő dinoszauruszok, az ankyloszaurusz fosszíliáit, ahogy az is bebizonyosodott, hogy éltek az Antarktiszen hadroszauruszok (kacsacsőrű dinoszauruszok) is. Azonban az őslénykutatók máig nem találtak arra bizonyítékot, hogy a szauropodák az Antarktiszon is előfordultak. Az argentin kutatócsoport Ignacio Alejandro Cerda vezetésével a James Ross-szigeten tárt fel egy szauropoda farokcsigolyát. A csigolya mérete, alakja alapján az őslénykutatók arra a következtetésre jutottak, hogy titanoszaurusz-fosszíliáról van szó. A lelet újabb adalékkal gazdagítja az Antarktisz kréta időszaki állatvilágára vonatkozó ismereteket – emelték ki az őslénykutatók. A titanoszauruszok a szauropoda dinoszauruszok egy csoportja volt. Ide tartoztak a legnehezebb élőlények, amelyek valaha benépesítették a Földet, mint például a 100-200 tonnára becsült tömegű Argentinosaurus és a Paralititan. A csoportot a görög mitológiából ismert titánok után nevezték el.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.