Nyílt nap az atomerőműben

3500-an látogatták meg péntektől vasárnapig a Paksi Atomerőművet, a nyílt, a családi, illetve a nyugdíjas napon. Az évtizedes múltra visszatekintő nyílt és családi nap idén bővült nyugdíjas nappal, utóbbin, pénteken csaknem ezer ember fordult meg az atomerőműben, szombaton ötszáz, vasárnap kétezer látogatójuk volt.

Mittler István, az erőmű kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy az atomerőmű vezetése 1999-ben döntött úgy, hogy a nyitottságot erősítve meghívja a környező településeket, és lakosaik számára betekintést enged a nukleáris létesítmény életébe. Az első vendég a Bács-Kiskun megyei Uszód volt. Ebben az évben a Bács-Kiskun megyei Hajós, valamint a Tolna megyei Tengelic kapott meghívást. Tengelic független polgármestere, Gáncs István az MTI-nek nyilatkozva problémamentesnek nevezte „az egymás mellett élést” az atomerőművel. Gáncs István ugyanakkor arra is kitért, hogy ha egy ilyen kiemelt létesítmény fejlesztés előtt áll, nélkülözhetetlen a környék tájékoztatása. Estók Mihályné (független), Hajós polgármestere az MTI-nek azt mondta, a hétköznapokban nem is érzékelik az atomerőmű jelenlétét, legfeljebb havonta, amikor megszólalnak a lakossági tájékoztató szirénák. Éppen ezért fontos, hogy „testközelből” lássák a létesítményt. A bővítéssel kapcsolatban természetesen vannak fenntartások, ezért is fontos a személyes tapasztalat – mutatott rá.

 
Mittler István kommunikációs igazgató arról is beszámolt, hogy a dolgozók igénye alapján hívták életre 2001-ben a családi napot, amelyen munkatársaiknak tették lehetővé, hogy családtagjaiknak megmutassák az erőművet. Az első évben ötszázan voltak, azóta évről évre többen. Idén e program keretében kétezer vendéget fogadtak. A paletta ebben az évben bővült a nyugdíjas nappal. Az atomerőműnek 1800 nyugállományú dolgozója van. A paksi atomerőmű első blokkja 1982-ben kezdte meg a nukleáris energia előállítását. 1987-ig további három blokkot állítottak üzembe. A reaktorok teljesítményét az elmúlt években megnövelték, jelenleg az üzemidő-hosszabbításon dolgoznak a szakemberek. Az első blokk esetében az engedélykérelmet ez év végéig kell benyújtani a nukleáris hatóságnak.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.