Az olajszennyezés már elérte mind az öt mexikói-öbölbeli amerikai szövetségi államot; kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban is - jelentette kedden az ABC News hírtelevízió.

Olajkatasztrófa – a szennyezés elért minden öböl menti amerikai államot

Az olajszennyezés már elérte mind az öt mexikói-öbölbeli amerikai szövetségi államot; kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban is – jelentette kedden az ABC News hírtelevízió.

Elképzelhető, hogy a kátrányrögök egy hajóra ragadva jutottak el a legnyugatibb öböl menti államig, és nem a természetes áramlatok sodorták el odáig – mondta el a parti őrség egy tisztviselője.
A Texasban talált kátránymennyiség elenyésző ahhoz a szennyezéshez képest, amely eddig beborította Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida állam egyes partszakaszait abban a katasztrófában, amelyet egy olajfúró platform két és fél hónappal ezelőtti felrobbanása váltott ki.

Nagyjából öt gallon (18 liter) kátrányt – a legnagyobb darabok pingponglabda nagyságúak voltak – gyűjtöttek össze a hét végén a Bolivar-félszigeten, a Houston közelében fekvő Galveston üdülővárostól északkeletre; bebizonyosodott, hogy a mélytengeri olajszivárgásból származik. A partmenti vizek tisztának látszanak, a hatóságok reménykednek, hogy csak kivételes esetről van szó, és jelentős olajszennyezés nem fogja elérni a texasi partokat.
A legnyugatibb és legkeletibb szennyeződés, a texasi kátránydarabok és a floridai olajszennyezés között 885 kilométer a távolság. A Deepwater Horizon nevű fúrótorony április 20-án robbant fel, két nap múlva elsüllyedt, és az első partmenti szennyezés április 29-én történt a Mississippi folyó torkolata közelében. A legsúlyosabb szennyeződés Louisiana államot éri, ahol napról napra egyre mélyebbre hatol – a dagály után visszaáramló – olaj a szárazföld belseje felé.

A folytatódó viharos időjárás miatt sok helyen továbbra is szüneteltetik a tengerfelszíni olajszennyezés eltakarítását, a fölöző hajók nagy része a kikötőkben vesztegel. A tisztító hajók eddig összesen 23,5 millió gallon (89 millió liter) olajos vizet fölöztek le az öbölben.
Az ABC tudósítása szerint a hatóságok a legrosszabb esetre is igyekeznek felkészülni, arra, ha egy hurrikán söpörne végig az olajjal borított tengerfelületeken és a szennyezést a szárazföld felé szállítaná.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.