Olajszennyezett madarakat mentenek Fokvárosnál

Megállás nélkül folyik a tengeri madarak rehabilitációja Fokváros egyik környezetvédelmi központjában.

A hónap folyamán egyre több olajjal borított pingvin került a Dél-Afrikai Part Menti Madarakért Alapítványhoz (SANCCOB) – írja a Cape Times múlt heti cikkében. Úgy hiszik, az olaj a török Szeli-1 hajóroncsból származhat. A szivárgás mára olyan kis mértékű lehet, hogy a környezetvédelmi minisztérium felderítő repülőgépeiről nem észlelni. A Gibraltárra tartó hajó megközelítőleg 600 tonna üzemanyagot és 30 ezer tonna szenet szállított, amikor 2009 szeptemberében zátonyra futott. A mentési munkálatok során nem sikerült kiszivattyúzni üzemanyagtartályainak teljes tartalmát. Mivel az olajjal borította madarak száma csak nő, a szakemberek úgy hiszik, még több pusztulhatott el a tengeren. A Robben-szigeten szeptemberben legalább két, olajjal teljesen elborított pingvin tetemére bukkantak. A szeptember elejétől a központba érkezett madarak nagy része veszélyeztetett pápaszemes pingvin, de néhány fokföldi szula is a rehabilitációs intézménybe került. A szervezet közleménye szerint a madarak nagy része 10-40 százalékban olajos. A két tetemet leszámítva teljesen beborított madarakkal nem találkoztak, ami szerintük arra utal, hogy az olajjal teljesen szennyezett egyedek talán nem érik el a szárazföldet, hanem elpusztulnak a tengeren.

Venessa Strauss, a szervezete elnök a múlt héten a Cape Timesnak adott interjújában elmondta, friss olajjal borított madarakat fognak be a Robben-szigeten. “Nem tudjuk, honnan származik az olaj. Nem mondhatom biztosra, hogy a Szeli-1 még mindig szivárog, azt viszont állíthatom, hogy még van olaj az óceánban. Valószínűleg a hajóból érkezik, de olyan kis mennyiségben, hogy a levegőből nem észlelhető.” A Szeli-1 kiterjedt olajfoltot idézett elő a Table-öbölben, amikor a szeptember 1-jei erős vihar miatt az elsüllyedt tartályaiban lévő maradék üzemanyag kiszabadult, és beszennyezte az öböl partvonalát egészen a Delfin-partig. A Table-öböl a Robben-sziget és a Nyugati Parti Nemzeti Park tengeri madarainak egyik fő költőhelye.

Az alapítvány kisebb csapattal szállt partra a szigeten, hogy felkutassa az olajjal szennyezett madarakat és azonosítsa a magukra maradt fiókákat. A szennyezett madarak elveszítik tollazatuk természetes vízhatlanságát, így nem tudnak kimenni a tengerre, és végül éhen halnak. 2010-ben a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség Vörös Listáján a pápaszemes pingvint veszélyeztetettként sorolták be, mivel populációi gyorsan hanyatlottak. A globális populációi 80 százalékát mindössze hét sziget tartja el. A szövetség szerint a madarak hanyatlása a táplálékhiány következménye, mely részben a kereskedelmi értékű halfajok túlhalászatából, valamint fő táplálékforrásuk – a szardella és szardínia – keleti irányú eltolódásából ered.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.