Olcsóbb lehet a jövőben a szélenergia hasznosítása

Az évtized végéig akár 40 százalékkal is csökkenhet a szélenergia hasznosításának költsége Henrik Stiesdal, az Siemens Wind Power műszaki vezetője szerint. A szakember ezt részben arra alapozza, hogy a gyártók (köztük a Siemens) 2020-ban már olyan technológiákat ajánlhatnak ügyfeleiknek, amellyel az offshore széláram kilowattórája 10 eurócentnél kevesebb pénzbe kerül.

Ennek érdekében például a Siemens az eddiginél nagyobb teljesítményű, kisebb tömegű termékekkel kíván megjelenni, amelyeket az eddigihez képest tökélesített gyártással állít elő, illetve telepít. Négy és hat megawattos turbinákra vonatkozó megoldásait – más piaci szereplők mellett – a napokban tartott, frankfurti szakvásáron ismertette a társaság. (Az említett költségcsökkentés arra a legnagyobb árra vonatkozik, amely mellett a fedezeti pontot vagy nullszaldó érhető el a projekt teljes élettartamára.)

A németországi társaság eddig világszerte 3,9 gigawattnyi összteljesítményben telepített tengeri szélturbinát, jelenlegi rendelésállománya offshore projektekre 5 gigawatt. Németországban kiemelt fontosságú, hogy a szélenergia-termelés egyre olcsóbb legyen, mert megeshet, hogy az üzemeltetőknek nemsokára az eddiginél kisebb támogatással kell beérniük. A kormánykoalíció ugyanis drasztikusan le akar faragni a tengeri szélerőművek támogatásából, a 2030-ra korábban 25 gigawattban megjelölt kapacitáscélt pedig 15 gigawattra mérsékelte. Azért kényszerülhet ilyen lépésre, mert miután az országban az atomerőművek leállításáról döntöttek, megugrott a szélenergia hasznosítása. E viszont extra szabályozási terhet (és kiadást) rótt a villamos energia rendszerek irányítóira, és nem várt többletköltséget jelentett a felhasználóknak, akik az áram árán keresztül támogatják a zöldenergia előállítását, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.