Önmegtöltő vizespalackot készítettek

A namíbiai sivatagban él egy bogár, amely a reggeli párás levegőből szerzi a túléléséhez szükséges vizet. Ennek mintájára készítene önmagát megtöltő palackot a Massachusetts Institute of Technology néhány végzőse. Startup cégükre felfigyeltek a befektetők is, és pénzt kaptak terveik megvalósítására.

A namíbiai sivatagban élő állat minden reggel felmászik a homokdűne tetejére, a szél felé fordítja a hátát és testsúlyának tizenkét százalékát veszi fel az így összegyűjtött vízből, írja az index.hu. Deckard Sorensen, az NBD Nanotechnologies alapítójának magyarázata szerint a bogár hátán lévő szálak speciális vízgyűjtőkbe irányítják a nedvességet. Ezt a módszert próbálják meg nanotechnológiával utánozni és hasznosítani. A kutatók vízgyűjtő és víztaszító anyagokkal vontak be egy felületet, majd legyezővel mozgatták a párás levegőt a felület irányába. A kísérletek alatt sikerült elérni, hogy a nedvesség összegyűljön a felületen. A technológiát sok mindenre lehetne használni, például olyan vízgyűjtő palackokat lehetne gyártani, melyek a levegő nedvességéből töltik fel magukat. A tervek szerint két éven belül a piacra dobnák ezeket a palackokat.

A száraz földrészeken azonban ennél is fontosabb lenne, ha megbízhatóan működne a technológia. Az olyan országokban, ahol nagyon kevés a csapadék, speciális berendezésekkel össze lehetne gyűjteni a levegőből a párát, a vizet pedig akár öntözésre, akár emberi fogyasztásra is használhatnák. A működéshez szükséges energiát pedig napelemekből nyernék, az energia ahhoz kell, hogy a levegő mozgását biztosítsák és a speciálisan bevont felületek felé fújják. A NBD Nanotechnologies alapítói apró lépésekben haladnak, kísérleteik még kezdeti szakaszban vannak. A kezdeti sikerek azonban arra utalnak, hogy működhet is a dolog.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.