Öt év múlva az új autó eladások negyede elektromos autó lehet Kínában

Kína 2025-ig 25 százalékra tervezi növelni a részben vagy teljesen elektromos hajtásláncú (NEV) és 30 százalékra az adathálózatra kapcsolt (ICV) járművek részarányát az új autó eladásokban.

A pekingi ipari és információs technológiai minisztérium tervezete alapján az új autó eladásokban 2025-re 25 százalékra emelkedik az elektromos, hibrid és más alternatív hajtással rendelkező NEV (New Energy Vehicles), valamint 30 százalékra az intelligens járműelektronikai rendszerrel ellátott és adatátviteli hálózatra kapcsolt ICV (Intelligent Connected Vehicles) járművek részaránya. A tervezet leszögezi, hogy a célkitűzés eléréséhez 2021-től kezdődően biztosítani kell az ökológiailag kiemelt, a légszennyezés visszaszorítása szempontjából kulcsfontosságú kísérleti régiókban a NEV járművek kizárólagos forgalomba helyezését. A tervezet megjegyzi ugyanakkor, hogy a cél eléréséhez számos technológiai áttörésre lesz még szükség az akkumulátorok, az elektromos hajtáslánc és a járműelektronikai rendszerek gyártása terén. Az idei első tíz hónapban a NEV járművek eladása öt százalékát tette ki az új autó eladásoknak Kínában, kétszámjegyű százalékos növekedést értek el viszont az összességében stagnáló piacon. A járműeladások több mint két évtizede tavaly csökkentek első alkalommal Kínában.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.