Pápaszemespingvin-fiókákat mentettek meg állatvédők Fokvárosnál

Pápaszemespingvin-fiókákat mentettek meg állatvédők Fokvárosnál, összesen négyszáztizenötöt.

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) közleménye szerint a fiókákat elhagyták szüleik, ezért a kicsiket az éhhalál fenyegette a Fokváros közelében élő, veszélyeztetett kolóniában. A madarakat a SANCCOB afrikai madárvédelmi szervezet központjába vitték, ahol kézben nevelik fel őket, hat hét múlva viszont már vissza kell vadítani őket.
Az IFAW szerint nem új keletű jelenség, hogy a pingvinszülők elhagyják utódaikat. A fiókák túl későn keltek ki a tojásból, akkor, amikor a nagy meleg miatt szüleik már vedleni kezdtek. Tollazatuk ilyenkor elveszíti vízálló képességét, ezért az állatok a hideg vízben  nem tudnak táplálékszerző útra indulni – élelem hiányában pedig a felnőtt állatok hátrahagyják kicsinyeiket.
A veszélyeztetett fajoknak a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) által készített vörös listáján a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kihalófélben lévők kategóriájába tartozik. A Dél-Afrikában élő pingvinpopuláció egyedeinek száma 2001 és 2009 között 60 százalékkal esett vissza.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.