Passzívház, 90%-os energiatakarékosság

Két évvel ezelőtt készült el a katalóniai Lleidában Spanyolország első hivatalosan passzív ház minősítésű lakóépülete.

A Josep Bunyesc által tervezett ház fekvésének, anyagának, design-jának és nem utolsósorban napkollektorainak köszönhetően 90%-kal csökkentette energia-felhasználását a hagyományos házakhoz képest. (Aiolus News)
A kétszintes épület alapja egy előre gyártott faház, amelynek a homlokzatára szerelt napkollektorait délre irányították, hogy felfogja a passzív napenergiát, miközben megvédi a házat a forró spanyol nyaraktól. A központi udvar egy belső déli homlokzatot kínál, természetes fényekkel és szellőzéssel. A ház szigetelését birkagyapjúval végezték, és a külső, levegős felület megakadályozza a falak vizesedését. Nyáron nincs szükség arra, hogy kinyissák a dupla üvegű ablakokat, mivel egy vezetékekkel és szellőzőaknákkal megoldott hűtőrendszer biztosítja a megfelelő klímát és levegőt. Így lett egy kis faházból egy családnak életre szóló otthona.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.