Pazarló magyar módi: fát vágnak a megújulóenergia-termeléshez

Magyarország az EU-átlagot messze meghaladóan továbbra is nagyrészt fából állítja elő a megtermelt megújuló energiát. Az anyagi nehézségek miatt pedig mind többen fűtenek a gáznál olcsóbb fával.

Az Eurostat uniós statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből kiderül: az unió 27 tagországában megújuló alapon termelt energia csaknem felét állítják elő fából és fahulladékból. Magyarországon ez az arány 77 százalék. A tagállamok többségében egyébként szintén a fa és fahulladék az első számú megújuló energiaforrás, az ilyen alapú termelés Észtországban a legmagasabb, 96 százalék. – Az EU átlagában a kitermelt körfának körülbelül 21 százalékából lesz tűzifa – derült ki az Eurostat jelentéséből. – Tavaly mintegy 429 millió köbméter fát termeltek ki az unióban, ennek hozzávetőleg ötödét használták föl energiatermelésre. Azonban az egész EU-ban fenntartható módon gazdálkodnak ezzel az energiahordozóval, miután az új telepítések és a természetes bővülés révén a „szaporulat”, növekmény kétszeresen meghaladta a kitermelt mennyiséget. Noha itthon kétségtelenül a biomassza rendelkezik a legnagyobb potenciállal az egyes megújuló energiaforrások között, ahogyan azt az akadémia 2006-os tanulmánya is megállapítja. Azonban ezt a lehetőséget elsősorban energetikai növénytermesztéssel, agrárhulladék-feldolgozással és egyéb biohulladékok feldolgozásával lenne kívánatos teljesíteni, nem pedig az egyéb területek szempontjából is értékes körfa eltüzelésével. A hazai megújulóenergia-támogatások megjelenésével a kétezres években számos biomassza erőmű épült, amelyek gyakran szintén ezt a pazarló módit választották, részben az erdőgazdaságok gyenge anyagi lehetőségeit is kihasználva. Az utóbbi években pedig a gazdasági nehézségek miatt a szakemberek szerint a magyar lakosság mind nagyobb része tér vissza a gáztüzelésről a fával, fahulladékkal, illetve egyéb szilárd – olykor veszélyes – anyagokkal történő fűtésre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.