Az Európai Unió által javasolt büntetővámok kivetése a kínai napelemekre "súlyosan fogja rontani" a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat; kereskedelmi háború veszélye fenyeget - fenyegetett a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Peking: az uniós büntetővámoknak súlyos következményei lehetnek

Az Európai Unió által javasolt büntetővámok kivetése a kínai napelemekre “súlyosan fogja rontani” a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat; kereskedelmi háború veszélye fenyeget – fenyegetett a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Sen Tan-jang sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Bizottság egyetértett azzal a javaslattal, amely szerint 37-től 68 százalékos vámmal terhelnék a kínai napelemek importját. Az indoklás szerint a dömpingáron érkező kínai termékek lehetetlen helyzetbe hozták az uniós piacot. Az intézkedésről május 15-én egyeztettek a tagállamok kereskedelmi szakértőivel Brüsszelben, és úgy tudni, hogy június 6-ától már életbe léphet az intézkedés. A szóvivő szerint az ideiglenes vámok mindkét fél érdekeit sértenék, és egy kereskedelmi háborúnak csakis vesztes partnerei lehetnek. Hozzátette, Peking a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak és a kínai törvények betartása mellett határozottan meg fogja védeni az ország érdekeit, “ha csak a két fél le nem ül és ki nem találja a kereskedelmi háború elkerülésének a módját”.

Kína korábban már jelezte, szerinte a lépés a piacvédelem, a protekcionizmus megnyilvánulása, ami “rossz üzenet a világnak”. Sen arra sürgette Brüsszelt, hogy vegye fontolóra a kétoldalú kapcsolatok szélesebb érdekeit és tegyen erőfeszítéseket a kérdés megfelelő kezelésére. A kínai beszámoló utal arra, hogy a 450 európai vállalatot összefogó “megfizethető napenergiáért szövetség” szintén rendkívül nyugtalanítónak nevezte a lépést. Egyes európai felmérések szerint az EU napelempiacának négyötödét már a kínai gyártók uralják. Az Egyesült Államok már korábban hasonló lépéseket érvényesítve intézkedett piacának, illetve napelem gyártóinak védelméről.

A szóvivő külön kitért arra az új európai kezdeményezésre, amely a mobil távközlési eszközöket gyártó és forgalmazó kínai óriásokat, a Huaweit és a ZTE-t is kereskedelmi vámokkal fenyegetné. A hivatkozás szerint Brüsszel bizonyítékokkal rendelkezik arra, hogy a vállalatok törvénytelen támogatásban részesülnek. Becslések szerint e két vállalat az európai piacnak csaknem az egynegyedét már lefedi. Sen Tan-jang úgy vélte, anélkül, hogy előtte tárgyalnának Pekinggel több uniós tagállam nem ért egyet a dömpingellenes és szubvencióellenes vizsgálatok elindításával.
Sen beszámolt arról, hogy a témában Peking és Brüsszel egyeztetetést folytatott a múlt év második fele óta, s Kína az unió egyoldalú döntését úgy értékeli, hogy az Európai Uniónak nem volt őszinte a szándéka arra, hogy a problémát párbeszéd útján rendezzék.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.