Pingvinházzal bővül a Szegedi Vadaspark

Mintegy 300 ezer eurót nyert a Szeged-Szabadka határon átnyúló együttműködés keretében a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert; a pénzből mintegy hatezer diák tekintheti meg a másik ország állatparkját, illetve a Csongrádi megyeszékhelyen pingvinház is épül – jelentette be szerdán szegedi sajtótájékoztatóján a vadaspark vezetője Veprik Róbert és az önkormányzat alpolgármestere Solymos László.

Mint kifejtették: a Két európai állatkert az oktatásért és a környezetvédelemért elnevezésű projekt két állatpark látogatóbarát fejlesztését célozta meg. A két intézmény közös célja egy határon átnyúló oktatási együttműködés kialakítása, a szakmai együttműködés erősítése, a szegedi és a palicsi zoopedagógiai munka összehangolása. A pénzből a határ mindkét oldalán párhuzamos fejlesztések indultak. A szerb oldalon oktató- és bemutatóhely épül, míg a Szegedi Vadaspark területén pingvinház és nyitott oktatóhely létesül. A program során 90 diák 18-18 alkalommal látogathat el a szomszédos állatparkba, így több mint 6000 diák ismerheti meg az állatkerteket. A szakmai munka összehangolása érdekében pedagógiai segédanyagok is készülnek magyar, szerb és angol nyelven, illetve konferenciákat szerveznek a két intézmény szakembereinek.

 
A szegedi beruházásról Veprik Róbert elmondta: 35 millió forintból várhatóan már augusztus végére elkészül a pingvinház, ahol óriási látványmedence várja majd az állatokat. Ennek köszönhetően az érdeklődők megfigyelhetik a pápaszemes pingvinek víz alatti életét is. A pénzből csak a ház épül meg, az állatokért nem kell fizetni, ugyanis a szegedi park elsősorban olyan egyedekkel bővíti palettáját, melyek a bemutatás mellett a fajmegmentést is célozzák. A 15-20 pingvin Németországból érkezik majd, a remények szerint 4-5 év múlva szaporodnak is Szegeden. Mint az igazgató hozzátette, az állatok a közönség kívánságára érkeznek. A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj. A kavicsos, sziklás dél-afrikai tengerparton és a környező védett szigeteken költ. Magyar nevét a szeme felett látható rózsaszín bőrfelületről kapta. A pápaszemes pingvin hossza a 40-60 centiméter, tömege pedig 2-4 kilogramm. Elsősorban szardíniát, szardellát, makrélát és heringféléket eszik. A XX. század elejéhez képest a faj összállománya 90 százalékkal esett. Pusztulásának oka elsősorban ízletes tojásainak tömeges gyűjtése volt. Jelenleg az olajszennyezés és az ipari méretű halászat fenyegeti Afrika egyetlen pingvinfaját.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.