Rajzasztalon a jövő városa Kínában

Az önellátó település minta szinte egyidős az emberiséggel. Modern világunk hozta a város és a falu, a vidék elkülönülését, annak előnyével és hátrányával együtt.

Korántsem tekinthető azonban visszalépésnek, ha egy új gondolkodásmód a két település struktura előnyeinek egyesítését irányozza elő egy új város típus kialakításában, írja a zoldtrend.hu. Olyan város létjogosultságát hangsúlyozza, amely az önellátás minden ismérvét magában hordozza. Ám megoldható-e mindez a gyakorlatban? Kínában is keresik erre a választ, példa rá egy meglehetősen szokatlan látképű város tervezése. Nyilvánvaló a kiindulópont, miszerint az élelmiszerek felvevőpiaca, a nagyváros teljes mivoltában, minden jellemző  “vonásában” elkülönül a gazdálkodó, élelmet nyújtó vidéktől. Ennek az ellentmondásnak a feloldására született meg az a futurisztikus külsejü városkép, amely alapötletében egy negyvenöt villában élő közösség számára teremt életteret, hatalmas kertekkel övezve. Fenntartható technológiák egész sorával hozakodik elő a  projekt. Nevezetesen: szélenergiát hasznosító szerkezetek, a Nap útját követő és azonnyomban szinkronizálódó automatikus-hőszabályozók, intelligens energiahálózat, amely frisss levegőt, zöld területet és egészséges termékeket egyszerre biztosít. Ezek összességevel, egyesítésével olyan város-prototípus készült el, ami a vidék és a város minden előnyét ötvözi és a különös koncepció alapvetően a környezettudatos életmódra és a fenntartható, a település megújulását biztosító tervezésre irányítja a figyelmet.

forrás: zoldtrend.hu

-

-

-

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.