Reggel óta építik az új gátat

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint nemhogy újabb gátszakadás nem történt, még csak nem is szivárog a vörösiszap a hétfőn megsérült tározóból.

A sérült gátszakaszt reggel nyolc óta a timföldgyárból hozott ipari salakkal erősítik meg, az új gát már derékig ér. A gáterősítésen dolgozó munkások szerint egyáltalán nem fenyegetett újabb gátszakadást, elmondásuk szerint egy nő esett pánikba és terjesztette el a rémhírt.

Az erős szél okozhatta a katasztrófát a helyiek szerint
A kolontáriak arra gyanakszanak, hogy az erős szél okozhatta a hétfői gátszakadást. Tudósítónknak elmondták, hogy hétfőn a folyamatos szél nagy hullámokat kavart, amik folyamatosan ostromolták a gátfalat. Ez végül a folyamatos terhelés alatt beszakadhatott. A katasztrófa okát szakértők már vizsgálják.

Második védvonalat építenek Kolontárnál
Helyszíni tudósítónk szerint a Mal kolontári zagylerakójánál dolgozó munkások nem a hétfőn átszakadt gátat erősítik, hanem újabb védvonalat építenek ki a tározó előtt. Ez megfoghatja az iszapömlést egy esetlegesen bekövetkező következő gátszakadás után.

Az Arany Alkony idős otthonok befogadják a devecseri és kolontári károsultakat
Felajánlotta segítségét az otthon nélkül maradt devecseri és kolontári időseknek az Arany Alkony Idős otthonok. Égető Ferenc, az otthonokat üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke szerint amíg szükséges, biztosítani tudják a rászorulók ellátását.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.