Riasztás ónos eső miatt: az ország nagy része érintett

A havazást délen és a középső megyékben fagyott eső, ónos eső, vasárnap nappal eső váltja fel.

Citromsárga riasztás van érvényben az ország nagy részén az ónos eső miatt. Éjszaka délnyugat felől több helyen volt kisebb csapadék. A havazást délen és a középső megyékben fagyott eső, ónos eső, vasárnap nappal eső váltja fel. Északon, északkeleten késő délutánig havazásra számíthatunk (lepel-6 cm), majd ott is ónos eső, eső valószínű.

Vasárnapi előrejelzés
Jobbára borult, párás időre számíthatunk. Több helyen alakulhat ki kisebb csapadék: az ónos esőt egyre többfelé eső váltja fel, de északkeleten továbbra is havazás várható, ott csak estefelé lehet ónos eső. Megélénkül, a Kisalföldön és a Dél-Alföldön néhol megerősödik a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +5 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. A hőmérséklet késő estére sem csökken, többnyire 0, +5 fok várható.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:
Többnyire erősen felhős lesz az ég, de szerdán átmenetileg nagyobb területen is felszakadozhat a felhőzet. Többfelé, több alkalommal várható csapadék; eső, ónos eső, havas eső, havazás egyaránt lehet, az időszak közepén valószínűleg a havazás lesz túlsúlyban. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte +3, -4 fok között várható, majd a hét közepére -5, -12 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 1, 11, majd +2, -5 fok között várható.

Orvosmeteorológia
A mostani időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol majd jelentősebb hatást. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Van aki fáradékonyabb, levertebb ilyen helyzetekben. Étvágytalanság is jelentkezhet. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.