Roló 28 német erőműnek

Jövőre 28 németországi erőmű akarja leállítani a termelését az alacsony áramárak miatt. A nagykereskedelmi árak az év első hat hónapjában 20 százalékkal estek.

Jochen Homann, a német Bundesnetzagentur elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában elmondta, hogy jövőre 28 németországi erőmű kért engedélyt arra, hogy leállíthassa a termelését. A Német Szövetségi Hálózati Ügynökség döntésén múlik, hogy az összes kérelmező felhagyhat-e az áramtermeléssel, vagy csak egy részük. Azok az erőművek, amelyeknek továbbra is működniük kell a villamos energia rendszer egyensúlyának megtartása miatt, valamilyen kompenzációt kaphatnak. „Az érintett 28 erőmű együttes kapacitása 7 ezer megawatt (hat és fél Paksi Atomerőmű – a szerk), ebből mintegy kétezer megawatt dél-Németországban működik” – mondta Homann a német lapnak.

A norvégiai Statkraft már augusztusban jelezte, hogy be kívánja zárni két gázüzemű erőművét, előtte pedig az E.On és az RWE is közölte hasonló szándékát. Az RWE magyarázata szerint a naperőművek terjedése tett sok európai áramtermelő egységet veszteségessé. A villamos energia németországi nagykereskedelmi ára 20 százalékkal esett 2013 első hat hónapjában, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

60 perc alatt telepíthetünk napelemet az erkélyünkre!

Az elmúlt években az erkélynapelemek sok országban növekvő népszerűségnek örvendenek, köszönhetően könnyű telepítésüknek és alacsony költségeiknek, bár Magyarországon még tiltottak, de várhatóan ez hamarosan megváltozhat.