Romániának 2 milliárd euróba fog kerülni a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése

Romániának csaknem 2 milliárd eurót kell költenie arra, hogy széles körben elterjedtté váljon a szelektív hulladékgyűjtés – jelentette ki Silvian Ionescu, a román környezetvédelmi őrség vezetője.

A tisztségviselő szerint a szelektív hulladékgyűjtés meghonosodásának legfőbb akadálya az, hogy Romániában 5-5,5 millió ember panellakásban lakik, ahol szemétledobók vannak. Egy bukaresti konferencián Ionescu kijelentette, hogy  ezeket fel kell számolni ahhoz, hogy hatékonyan növelni lehessen a szelektív módon begyűjtött hulladék arányát. Romániában a begyűjtött szemétnek csak az egy százalékát teszi ki a szelektíven begyűjtött hulladék, az Európai Unió tagállamaiban viszont átlagosan 24 százalék ez az arány. Az egykori szocialista tömbországai közül Romániának van a legnehezebb dolga a szemétledobóinak felszámolása terén, hiszen  Romániában épült a legtöbb panellakás – körülbelül 60 ezer.

 
A költségeket magyarországi adatok alapján becsülték fel – mondta Ionescu, hiszen Magyarországon egy panellakás szemétledobójának felszámolása és új, korszerű szemétgyűjtő rendszer kiépítése körülbelül 30 ezer euróba (7 millió 900 ezer forint) került, mondta Silvian Ionescu. A román környezetvédelmi őrség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben Románia ellen eljárás indulhat az Európai Bizottság részéről a szelektív hulladékgyűjtés terén tapasztalt lemaradás miatt.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.