Romániát választhatják helyettünk a zöldberuházók

A romániai, a bulgáriai és a nyugat-balkáni térség elcsábíthatja a hazai zöldbefektetőket a megújulóenergia-termelés szabályozásának hazai bonyolultsága, átláthatatlansága miatt – állapította meg a Green Energy Investment Forum és a Faludi Wolf Theiss jogi iroda közös elemzése.

Közleményük ugyanazt sürgeti, amit az érintett szakma egésze – kiszámítható, a beruházásokat ösztönző és a fogyasztói érdekeket figyelembe vevő új zöldenergetikai intézmény- és eszközrendszer felállítását –, de amelyről szerdán írta meg a Világgazdaság, hogy egyik fő elemére, a támogatási rendszer számaira még várni kell. Ha viszont nem jön létre mielőbb a zöldenergia beruházói számára a vonzó, átlátható és stabil működési környezet, akkor „Magyarország lemarad a külföldi befektetőkért folytatott régiós versenyben” – valószínűsíti a jogi iroda. Mivel a zöldenergia-termelési technológiák meglehetősen költségesek, megfelelő támogatás hiányában megtérülésük pusztán piaci alapon jelenleg bizonytalan. „A stabil környezet hiánya nem teszi lehetővé a beruházóknak és a finanszírozóknak, hogy hosszú távú invesztíciós döntéseket hozzanak” – hangsúlyozta Kenyeres László, a jogi iroda partnere. A bizonytalan szabályozási környezet jelentősen drágítja a projektek finanszírozását. Változásokat remél a megújulóprojektek egy részterületén, a távhőcélú energiahasznosítás szabályozásában és ösztönzésében az Energiaklub is. Felmérték a terület uniós és hazai adottságait, részben az illetékes tárcákkal. Az ezek alapján megfogalmazott ajánlásai jórészt egybecsengenek a hivatalos energiapolitika irányaival és a jogi iroda által is megoldandónak ítélt feladatokkal.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.